Reklama
26 Czerwca 2017 Poniedziałek
Dziś imieniny: Jana, Pauliny, Rudolfiny
Do końca roku zostało 189 dni.
Reklama
Reklama

Logowanie


 
Aktualności
Kaczka, łosoś i inne świąteczne cuda [FOTO]
Wiadomości - Aktualności
Wpisany przez Sławek Cybulski   
środa, 03 grudnia 2014 22:52


Karmelizowany karp w towarzystwie makaronu naleśnikowego z grzybami i sosem winno – piernikowym okazał się najsmaczniejszy w kulinarnym konkursie „Potrawa Wigilijna i Bożonarodzeniowa”, rozstrzygniętym dziś w Zespole Szkół w Wojsławicach. Potrawy kilkunastu  szkolnych zespołów, również spoza powiatu zduńskowolskiego, degustowało i oceniało międzynarodowe jury, któremu… można tylko szczerze pozazdrościć.

Gwar w kuchni krzątającej się młodzieży ubranej w kucharskie stroje. Unoszące się niesamowite zapachy potraw. Gotowanie, pieczenie, smażenie, krojenie, przyprawianie, wyciskanie, polewanie, przystrajanie i wreszcie… artystyczne wręcz układanie na talerzu, by końcowy efekt całego zespołu zachwycił czekających niecierpliwie, uzbrojonych w noże i widelce jurorów. A to wszystko przy dźwiękach kolęd dopełniających świątecznego charakteru międzypowiatowego konkursu na Potrawę Wigilijną i Bożonarodzeniową, który dziś, już po raz trzeci Rozstrzygnięto w Zespole Szkół Rolnicze Centrum Kształceni Ustawicznego w Wojsławicach.

Kulinarne umiejętności młodzieży z całego regionu zostało ocenione przez prawdziwych znawców tematu. To Urszula Czyżak - szefowa kuchni restauracji w Uniejowie, Jarosław Maliszewski - szef kuchni jednej z warszawskich restauracji oraz zakochany w Polsce ekspert gastronomiczny Hiszpan Carlos Rodrigez Tejera, który tak oto ocenił umiejętności naszej młodzieży:

- Kilka z tych dań, które mieliśmy, są bardzo wysokiej jakości. Mogłyby nawet konkurować z tymi, które przyrządzają profesjonaliści. A nawet, jeżeli chodzi o karpika którego tu zjadłem, jest lepszy, niż te robione przez renomowanych szefów kuchni – zachwalał hiszpański ekspert.

Warto podkreślić, że jurorzy nie tylko smakowali i oceniali konkursowe potrawy, ale także chętnie dzielili się z młodymi kucharzami i kucharkami swoim ogromnym doświadczeniem i rozległą wiedzą.

- Młodzież tutaj otrzymała wiele takich wskazówek, które na pewno spowodują, że ich potrawy w przyszłości będą jeszcze lepsze. Do tego właśnie dążymy – mówi Lucyna Gara, nauczycielka w ZSR CKU w Wojsławicach, organizatorka konkursu.  

A oto nagrodzeni:

1 Kamila Pluskwa i Szymon Kubiak, ZSR CKU Wojsławice - Karmelizowany karp w towarzystwie makaronu naleśnikowego z grzybami i sosem winno – piernikowym (to o nim wspomniał pan Tejera), opiekun - Lucyna Gara .

2 Magdalena Godziemska i Barbara Krzaczyńska - Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 w Piotrkowie Trybunalskim : Roladki z kaszą i grzybami. Opiekun – Ilona Szwedo – Makowska

3  Paulina Sowała i Natalia Zalewska - Zespół Szkół Rolniczych im. w. Grabskiego w Sędziejowicach : Udka kaczki w sosie brzoskwiniowo – miodowym. Opiekunki: Marlena Dymińska, Marta Kopytowska.

Wyróżnienia:

1  Marcin Feliniak i Patrycja Pecujko – ZSR CKU Wojsławice : Pierś z kaczki z pigwą smażoną w cukrze demerara. Opiekun – Anna Kowalczyk

2 Anita Pleszko i Beata Maciaszczyk  - Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Widzewie : Łosoś w cieście francuskim z sosem cytrynowym.    

Celem konkursu organizowanego w Wojsławicach jest kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o polskiej tradycji kulinarnej podczas przygotowywania potraw wigilijnych i bożonarodzeniowych.

 

  

Aktualizowany: środa, 03 grudnia 2014 23:01
 

Komentarze 

 
#1 2014-12-04 08:52
Moze ktos mnie zaprosi jako członka jury do takiego konkursu kulinarnego,mam niesamowicie wyczulone kubki smakowe,i potrafie rozrożnic wiele smaków oraz składnikow z których robiona jest potrawa,Lata swe juz mam i z niejednej kuchni jadałem,nie wyłanczjąc wojskowej z grochówka i śledziem z beczki trzepanym o cholewy,bywajac w kraju i swiecie,Nieznan a z tych smakowo potraw jest dla mnie karp karmelizowany,p rossze podac przepis sosy,dresingi ma zona robi robi genialn,tak jak wszystkie zupy miesa i ciasta,ostatnio do wspołzawodnictw a kulinarnego dołączyłą synowa, mistrzowskim dzielem mych Pań jest kaczka nadziewana miesem i ziołami w sosie miodowo-śliwkowo malinowym,owoce wcześniej były wykorzystane do robienia nalewek,smak niepowtarzalny zaś zapach oszłamiający.Zyczę wszystkim smacznego.Kończac przytoczę stare przysłowie,Najl epsza polityka to łycha i pełna smacznych potraw micha.Takie postępowanie znakomicie łagodzi obyczaje.
Cytować
 

Dodaj komentarz

Użytkownicy zarejestrowani mogą wprowadzać komentarze bez moderacji. Zachęcamy do rejestracji na portalu ezdunska.pl


Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników. Portal eZdunska.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich tresc. Komentarze zawierajace wulgaryzmy (art. 3 Ustawy o jezyku polskim z dnia 7 października 1999r.), będą usuwane.


 
Reklama
Reklama




                              Partnerzy:
                                 
Copyright© Agencja Informacyjno - Artystyczna "Jarso - Media" Sławomir Cybulski