Reklama
18 Stycznia 2018 Czwartek
Dziś imieniny: Beatrycze, Małgorzaty, Piotra
Do końca roku zostało 348 dni.
Reklama
Reklama

 
Kaczka, łosoś i inne świąteczne cuda [FOTO]
Wiadomości - Aktualności
Wpisany przez Sławek Cybulski   
środa, 03 grudnia 2014 22:52


Karmelizowany karp w towarzystwie makaronu naleśnikowego z grzybami i sosem winno – piernikowym okazał się najsmaczniejszy w kulinarnym konkursie „Potrawa Wigilijna i Bożonarodzeniowa”, rozstrzygniętym dziś w Zespole Szkół w Wojsławicach. Potrawy kilkunastu  szkolnych zespołów, również spoza powiatu zduńskowolskiego, degustowało i oceniało międzynarodowe jury, któremu… można tylko szczerze pozazdrościć.

Gwar w kuchni krzątającej się młodzieży ubranej w kucharskie stroje. Unoszące się niesamowite zapachy potraw. Gotowanie, pieczenie, smażenie, krojenie, przyprawianie, wyciskanie, polewanie, przystrajanie i wreszcie… artystyczne wręcz układanie na talerzu, by końcowy efekt całego zespołu zachwycił czekających niecierpliwie, uzbrojonych w noże i widelce jurorów. A to wszystko przy dźwiękach kolęd dopełniających świątecznego charakteru międzypowiatowego konkursu na Potrawę Wigilijną i Bożonarodzeniową, który dziś, już po raz trzeci Rozstrzygnięto w Zespole Szkół Rolnicze Centrum Kształceni Ustawicznego w Wojsławicach.

Kulinarne umiejętności młodzieży z całego regionu zostało ocenione przez prawdziwych znawców tematu. To Urszula Czyżak - szefowa kuchni restauracji w Uniejowie, Jarosław Maliszewski - szef kuchni jednej z warszawskich restauracji oraz zakochany w Polsce ekspert gastronomiczny Hiszpan Carlos Rodrigez Tejera, który tak oto ocenił umiejętności naszej młodzieży:

- Kilka z tych dań, które mieliśmy, są bardzo wysokiej jakości. Mogłyby nawet konkurować z tymi, które przyrządzają profesjonaliści. A nawet, jeżeli chodzi o karpika którego tu zjadłem, jest lepszy, niż te robione przez renomowanych szefów kuchni – zachwalał hiszpański ekspert.

Warto podkreślić, że jurorzy nie tylko smakowali i oceniali konkursowe potrawy, ale także chętnie dzielili się z młodymi kucharzami i kucharkami swoim ogromnym doświadczeniem i rozległą wiedzą.

- Młodzież tutaj otrzymała wiele takich wskazówek, które na pewno spowodują, że ich potrawy w przyszłości będą jeszcze lepsze. Do tego właśnie dążymy – mówi Lucyna Gara, nauczycielka w ZSR CKU w Wojsławicach, organizatorka konkursu.  

A oto nagrodzeni:

1 Kamila Pluskwa i Szymon Kubiak, ZSR CKU Wojsławice - Karmelizowany karp w towarzystwie makaronu naleśnikowego z grzybami i sosem winno – piernikowym (to o nim wspomniał pan Tejera), opiekun - Lucyna Gara .

2 Magdalena Godziemska i Barbara Krzaczyńska - Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 w Piotrkowie Trybunalskim : Roladki z kaszą i grzybami. Opiekun – Ilona Szwedo – Makowska

3  Paulina Sowała i Natalia Zalewska - Zespół Szkół Rolniczych im. w. Grabskiego w Sędziejowicach : Udka kaczki w sosie brzoskwiniowo – miodowym. Opiekunki: Marlena Dymińska, Marta Kopytowska.

Wyróżnienia:

1  Marcin Feliniak i Patrycja Pecujko – ZSR CKU Wojsławice : Pierś z kaczki z pigwą smażoną w cukrze demerara. Opiekun – Anna Kowalczyk

2 Anita Pleszko i Beata Maciaszczyk  - Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Widzewie : Łosoś w cieście francuskim z sosem cytrynowym.    

Celem konkursu organizowanego w Wojsławicach jest kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o polskiej tradycji kulinarnej podczas przygotowywania potraw wigilijnych i bożonarodzeniowych.

 

  

Aktualizowany: środa, 03 grudnia 2014 23:01
 

Komentarze 

 
#1 2014-12-04 08:52
Moze ktos mnie zaprosi jako członka jury do takiego konkursu kulinarnego,mam niesamowicie wyczulone kubki smakowe,i potrafie rozrożnic wiele smaków oraz składnikow z których robiona jest potrawa,Lata swe juz mam i z niejednej kuchni jadałem,nie wyłanczjąc wojskowej z grochówka i śledziem z beczki trzepanym o cholewy,bywajac w kraju i swiecie,Nieznan a z tych smakowo potraw jest dla mnie karp karmelizowany,p rossze podac przepis sosy,dresingi ma zona robi robi genialn,tak jak wszystkie zupy miesa i ciasta,ostatnio do wspołzawodnictw a kulinarnego dołączyłą synowa, mistrzowskim dzielem mych Pań jest kaczka nadziewana miesem i ziołami w sosie miodowo-śliwkowo malinowym,owoce wcześniej były wykorzystane do robienia nalewek,smak niepowtarzalny zaś zapach oszłamiający.Zyczę wszystkim smacznego.Kończac przytoczę stare przysłowie,Najl epsza polityka to łycha i pełna smacznych potraw micha.Takie postępowanie znakomicie łagodzi obyczaje.
Cytować
 

Dodaj komentarz

Użytkownicy zarejestrowani mogą wprowadzać komentarze bez moderacji. Zachęcamy do rejestracji na portalu ezdunska.pl


Kod antysapmowy
Odśwież

 
Reklama
Reklama




                              Partnerzy:
                                 
Copyright© Agencja Informacyjno - Artystyczna "Jarso - Media" Sławomir Cybulski